In de digitale wereld is informatiebeveiliging zeer belangrijk. Steeds vaker hoor je dat bedrijven slachtoffer zijn geweest van phishing of ransomware waardoor gevoelige gegevens worden gestolen om er geld aan te verdienen. De ISO 27001 standaard biedt zekerheid en veiligheid in een wereld waar technologie zich evenredig snel ontwikkelt. Maar wat wordt er precies in een ISO 27001 certificaat meegenomen en hoe verklein je zo bedrijfsrisico’s? In deze blog leggen wij het je uit.

Wat is ISO 27001?

ISO 27001 certificering is een normering die gaat over informatiebeveiliging. Er wordt in deze norm vastgelegd hoe een bedrijf moet omgaan met informatiebeveiliging en cybersecurity. Een ISO 27001 certificaat is een bewijs dat een bedrijf voldoet aan deze norm. Een bedrijf die over dit certificaat beschikt, geeft aan dat zij hun informatiebeveiliging op orde hebben. Dit certificaat is een bewijs dat het bedrijf zich houdt aan de ISO 27001 standaard. Er ligt een plan klaar hoe gehandeld moet worden als de cyber security geschonden wordt. Doordat er steeds meer bedrijven slachtoffer worden van cyberaanvallen, is het belang van zo’n certificaat steeds groter. Je hebt zo de tools en handvatten om adequaat te handelen.

 

Wat zijn de voordelen van een ISO 27001 certificaat?

Het heeft verschillende voordelen. Zoals hierboven al genoemd geeft het certificaat aan dat het bedrijf over een plan beschikt om zich te beschermen. Door het plan te hebben en te gebruiken is de kans op schade aanzienlijk kleiner. Een ander voordeel van een ISO 27001 certificaat is dat het de reputatie van het bedrijf verbetert. Het geeft namelijk aan dat het bedrijf serieus is met het beschermen van de gegevens van haar klanten. Dit geeft meer vertrouwen in het bedrijf en zorgt ervoor dat ze langer klant zullen blijven. Tot slot is het ook mogelijk om een verzekering te krijgen als je over de juiste certificering beschikt. Dit kan de kosten voor het bedrijf verlagen in geval van een incident.

 

Hoe krijg je een ISO 27001 certificaat?

Om een ISO 27001 certificaat te kunnen krijgen, dien je aan verschillende eisen te voldoen:

  • Je moet aantonen dat je over de juiste middelen beschikt
  • Stel een implementatie team samen
  • Ontwikkel het implementatie plan
  • Start de ISMS (Information Security Management System)
  • Definieer de Scope van de ISMS
  • Definieer de baseline
  • Maak een risk management proces
  • Implementeer risk treatment plan
  • Meten, monitoren en herzien

Meer weten? NEN helpt je verder bij het krijgen van de juiste certificering.