Er zijn zagen en er zijn lintzagen. Met andere woorden; deze zagen zijn gewoon heel bijzonder. Al was het alleen al om de twee wielen. Een lintzaag is, voor alle duidelijkheid, een machine die een lintvormige en eindeloze zaag bevat. Dat wil zeggen dat de lintzagen in een cirkel aan elkaar bevestigd zijn. Deze zagen zijn altijd om twee wielen van de zaagmachine gespannen en het onderste wiel wordt op dermate wijze aangedreven dat de zaaglinten van boven naar beneden worden getrokken. Deze zagen draaien dus altijd naar beneden.

De lintzagen worden aangedreven met een elektromotor

Uiteraard beschikken lintzagen over een zaagtafel, waarop het te verwerken werk kan worden geplaatst. Vervolgens is het een kwestie van het werk zachtjes tegen de lintzaag duwen. Vanwege het feit dat deze zagen naar beneden bewegen, wordt het werkstuk dus als het ware tegen het zaagtafelblad geduwd. U kunt eventueel ook een geleide liniaal gebruiken om het te bewerken product zo gemakkelijker door de zaag te begeleiden. De meeste lintzagen worden aangedreven met behulp van een elektromotor. Dat is een groot verschil met vroeger toen er zelfs waterkracht aan te pas moest komen middels het gebruik van een waterrad, De onuitputtelijke kracht van water bracht het rad in beweging en het rad zorgde er vervolgens weer voor dat de zagen werden aangedreven. Zo werden heel eenvoudig van boomstammen planken gemaakt.

Voor zowel hout als voor kunststof en metaal

De vorm van deze zagen is uniek. De vorm maakt het gemakkelijker om langere zaagsneden te maken waardoor materialen die dik zijn prima doorgesneden kunnen worden. Met deze zagen maakt u ook gemakkelijker bochten. Hoe smaller het zaagblad is, hoe scherper ook de bocht die gemaakt kan worden. Er zijn lintzagen die vooral geschikt zijn voor het verzagen van hout, er zijn echter ook uitvoeringen die meer geschikt zijn voor de toepassing van kunststof of metaal. Hoe harder het te gebruiken materiaal, hoe lager logischerwijs de snelheid van zagen is. In die gevallen wordt ook vaak een koelvloeistof gebruikt. Doet u dat niet, dan wordt de zaag te heet. Bovendien voorkomt u zo vervorming.

Het breken van het zaaglint kan gevaarlijke situaties opleveren

Lintzagen verdienen het beste onderhoud. Is de lintzaag van aluminium bot, dan kan zomaar eens het zaaglint gaan breken, iets dat gepaard gaat met de nodige kracht. Materiaal kan zo beschadigd worden maar kan ook de man of vrouw achter de zaag ernstig verwonden. De wat grotere lintzagen kunt u nog met de hand slijpen. Wat zeer zeker ook kan is op tijd de zaaglinten helemaal verwijderen en er frequent nieuwe zagen opzetten.

Lintzagen en de kenmerkende wielen met een rubberen rand

Deze zagen hebben vaak wielen die een rubberen rand hebben. Dit is weer ter protectie van het zaagblad. Wilt u het zaaglint verwisselen, dan dient u het bovenste wiel opnieuw af te stellen. Hoe u dat doet? U brengt dan het bovenste wiel in hetzelfde vlak als het onderste wiel. Op die manier blijft de zaagspanning steeds optimaal terwijl het zaaglint niet van de wielen zal draaien. Bent u op zoek naar litnzagen of zaagmachines. Kijk dan direct op DoALL.nl. DoALL heeft de Bi-Metaal lintzaag uitgevonden en diverse vernieuwingen doorgevoerd in de zaagindustrie.