Heeft u een nieuwe auto gekocht? Dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een geschikte autoverzekering. Wat moet u weten voordat u uw auto kunt verzekeren? Zijn er bepaalde verplichtingen? Kunt u ergens de prijzen vergelijken? En hoe zit het met het eigen risico?

De autoverzekering, wat is er allemaal verplicht?

Wanneer u in Nederland woont en hier een auto heeft aangeschaft of op het punt staat om een auto aan te schaffen, zijn er wat betreft de verzekering voor de auto weinig verplichtingen. U kunt zelf bepalen in hoeverre u uw auto wilt laten verzekeren en uw eigen risico wordt automatisch berekend door de verzekeraar. Echter, is er wel één belangrijke verplichting voor het verzekeren van uw auto. Dit is namelijk de WA autoverzekering. De WA Autoverzekering is een basisverzekering voor uw auto, waarbij u zichzelf verzekerd tegen schade aan anderen of andere voertuigen door uw schuld. Schade aan uw eigen auto is met de standaard WA verzekering niet gedekt. Mocht u dit willen verzekeren, dan moet u een andere verzekering afsluiten. Bij auto’s ouder dan twaalf jaar kan een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) volstaan. Echter, als u een nieuwere of geheel nieuwe auto aanschaft, is wilt u waarschijnlijk op een uitgebreidere manier uw auto verzekeren.

Autoverzekering met beperkt casco

Wanneer u besluit om een verzekering voor de auto af te gaan sluiten en hierbij niet alleen voor een standaard WA autoverzekering gaat, kunt u kiezen voor een beperkt casco of een volledig casco. Hiermee verzekert u uw auto voor onder andere diefstal en schade. Maar wat is het belangrijkste verschil tussen het beperkt casco en volledig casco?

Stel, u gaat uw auto verzekeren met beperkt casco, dan is uw auto verzekerd tegen diefstal, brand, storm, ruitbreuk en een botsing met dieren. Daarnaast is bij een beperkt casco ook de standaard WA verzekering van kracht. De verzekering beperkt casco wordt ook wel WA + genoemd en is bij elke verzekeraar inhoudelijk goed vergelijkbaar.
Bij een WA + of verzekering beperkt casco, bent u dus vrij uitgebreid verzekerd tegen schade door externe, maar niet tegen schade door eigen fout.

Autoverzekering met volledig casco of allrisk?

Bij nieuwe auto’s tot vijf jaar oud worden vaak aangeraden om een autoverzekering volledig casco of allrisk dekking af te sluiten. Hierbij bent u namelijk verzekerd voor de standaard WA verzekering (die tevens verplicht is) en bent u ook verzekerd tegen schade door externe omstandigheden (zoals dieren, het weer, brand, inbraak of ruitschade, en eigen schade. De volledig cascoverzekering is de meest uitgebreide verzekering voor de auto die u af kunt sluiten. Rijdt u een oudere auto, maar is het u wel waard om elke schade direct te repareren? Dan is het zeker aan te raden om een verzekering met volledig casco of allrisk af te sluiten. Bij oudere auto’s is het af te raden om zo’n volledige verzekering af te sluiten, omdat het u ongeveer driehonderd euro per jaar kan schelen. Welke verzekering u kiest, bijvoorbeeld volledig casco of WA + hangt ook af van de waarde van uw auto. Als u een auto van drie jaar oud rijdt die minder dan tienduizend euro waar is, is het wellicht verstandiger om te kiezen voor een beperkt casco verzekering. Echter, als u een auto van acht jaar oud rijdt die heel veel geld waard is, is het weer aan te raden om te kiezen voor een allrisk verzekering. Kortom, het is aan te raden om per situatie te kijken naar de mogelijkheden. Voor een passende autoverzekering kijkt u online bij Diks Verzekeringen.