WordPress en Joomla zijn allebei CMS platformen of Content Management Systemen die je kunt aanwenden om een website te bouwen. Toch biedt WordPress voordelen tegenover Joomla en die voordelen wegen voldoende door om makkelijk een keuze te maken tussen beide platformen. Daarom is het vaak aangewezen om een website van Joomla naar WordPress over te zetten. Laten we eerst even een kijkje nemen naar beide CMS.

Overeenkomsten tussen WordPress en Joomla

Joomla en WordPress hebben een heleboel overeenkomsten en ook heel wat verschillen. Beide platformen hebben een soortgelijk achterliggend idee. Zowel Joomla als WordPress zijn CMS of Content Management Systemen. Ze zijn beide ontworpen om het leven van de webdesigner gemakkelijker te maken, maar doen ze dat ook allebei even goed?

Dit zijn alvast enkele belangrijke punten waar Joomla en WordPress gelijkaardig zijn:

  • Zowel WordPress als Joomla zijn Content Management Systemen die geen voorkennis van HTML of CSS vragen
  • Je hebt voor beide website bouwplatformen geen kennis van andere codeertalen nodig
  • Beide CMS zorgen voor een website met snelle laadtijd
  • Op gebied van vindbaarheid in zoekmachines scoren zowel WordPress als Joomla erg goed

WordPress voordelen tegenover Joomla

Beide systemen bieden een soortgelijke manier aan om een website mee te bouwen. Toch zijn er behoorlijk wat verschillen tussen de CMS platformen. Niemand kan ontkennen dat WordPress hier duidelijk de overhand heeft!

Gebruiksgemak

WordPress heeft een duidelijke en makkelijke interface, zowel in de front-end als in de backend. Dat zorgt ervoor dat zowel beginners als ervaren webdesigners makkelijk met WordPress kunnen werken. Joomla is een heel stuk minder intuïtief.

Community

De WordPress community is erg groot. Dat betekent dat je makkelijk een oplossing vindt voor ieder probleem dat je kan tegenkomen. De Joomla community is veel kleiner. Loop je met Joomla tegen een probleem aan of heb je een vraag over het systeem? Dan zal je meer moeite hebben om de oplossing te vinden.

Up-to-date

WordPress kan rekenen op een ruime groep vrijwilligers die continu werken aan updates van het CMS. Zo ben je zeker dat het systeem altijd aan de meest hedendaagse normen voldoet. Joomla kan op een kleinere community rekenen. Dat betekent dat het vaak langer duurt voordat ontwikkelingen het grote publiek bereiken.

Veiligheid

Een systeem dat up-to-date is, zorgt altijd voor een betere veiligheid. Door te kiezen voor een CMS die voortdurend verbeterd en ge-updatet wordt, ben je meteen zeker dat je ook een veilige keuze maakt. Ook op gebied van veiligheid is WordPress dus zonder twijfel de beste keuze!