Zodra je weet, ik wil een 3D printer kopen en je hebt een tijdje op het internet gezocht kom je al snel tot de conclusie dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Vooral de eindeloze lijsten met specificaties en allemaal functies waarvan je totaal niet weet waar ze voor dienen kunnen je hopeloos doen voelen. Met dit artikel willen we juist meer duidelijkheid scheppen waar het in de basis om gaat en waar je je op kan focussen in de zoektocht naar een passende 3D printer. Het beeld zal dan helder worden zodat je later niet het gevoel hebt, dat je een miskoop hebt gedaan.

Ervaringsniveau op het gebied van 3D printers

Wat veel mensen soms vergeten is om bij jezelf eerst na te gaan welk ervaringsniveau je hebt op het gebied van 3D printers. Als dit bijvoorbeeld een beginners niveau is dan vallen er al veel 3D printers af en wordt de zoektocht een heel stuk makkelijker. Dit is niet altijd heel makkelijk te zien, maar je herkent het zeker als er over het algemeen een gebruikersvriendelijk besturingssysteem, makkelijk bedienbaar touchscreen en een goede support afdeling aanwezig is.

Maximale print formaat

De volgende grote vraag is uiteraard, wat is het grootste object wat je zou willen printen? Dit heeft namelijk een grote impact op welke 3D printer geschikt zou zijn. Je kan bijvoorbeeld denken dat je alleen maar miniaturen (<10 cm) wil printen. Hiervoor heb je uiteraard enkel een kleine 3D printer voor nodig en dit scheelt ook nog eens in de portemonnee. Als je aan de andere kant juist grote objecten van meer dan 20 cm wil gaan printen kom je uit bij een grotere en duurdere 3D printer.

3D Deskundige

Functie van de 3D geprinte onderdelen

Naast de grote van het geprinte object is het ook belangrijk welke functie het object moet gaan vervullen. Aan een visueel object worden er bijvoorbeeld totaal andere eisen gesteld dan aan een functioneel object. Deze verschillende eisen die de functie stelt, stellen ook bepaalde eisen aan de 3D printer. Zo kan een functioneel object geprint moeten worden met een exotisch materiaal om aan de sterkte te voldoen en kan dit enkel geprint worden met een select groepje 3D printers die hiervoor geoptimaliseerd is.

Beschikbare budget

Als laatste is het natuurlijk logisch dat je gaat kijken wat de 3D printer maximaal mag kosten en zo binnen het beschikbare budget valt. Gelukkig zijn er tegenwoordig zo enorm veel merken en modellen waaruit te kiezen valt. Je hebt bijvoorbeeld de gebruiksvriendelijke Flashforge Adventurer 3 waar je ongeacht je ervaringsniveau meteen van start kunt gaan. Of je hebt een iets geavanceerde maar nog steeds goed betaalbare Creality 3D Ender 5 Plus waar je zelfs je grotere modellen mee kunt printen.