Voor sommige aspecten van de opstart van een nieuwe zaak, doe je best beroep op de hulp van een professional, zoals bijvoorbeeld een website laten maken. Andere aspecten kun je dan weer beter zelf aanpakken. Dit zijn alvast de belangrijkste zaken die je zeker niet mag vergeten!

 

Marktonderzoek doen

Marktonderzoek geeft je meer helderheid over je plan of idee. Onderzoek of je al concurrenten hebt, of er interesse is in je product of dienst en of je plan haalbaar is. Zijn er al ondernemingen die exact hetzelfde doen als jij? Misschien kun je eens een kijkje nemen op de website van je concurrent om te zien hoe zij de dingen aanpakken!

Business plan opstellen

Je business plan is één van de eerste dingen die je moet doen bij de start van een nieuwe zaak. Uiteindelijk zal deze gedetailleerde planning een leidraad vormen voor de evolutie binnen je onderneming.

Wat wil je bereiken met je onderneming en hoe ga je dat stap voor stap aanpakken?

Zoek een mentor

Een mentor staat jij bij met raad en advies. Die mentor kan iemand zijn die ervaring heeft binnen jouw sector, maar het kan ook een ervaren ondernemer zijn in een andere sector. Het is belangrijk dat jouw mentor expertise heeft in de aspecten waar je zelf niet in thuis bent.

Jij bent waar je klanten zijn

Doe onderzoek over hoe jouw toekomstige klanten op zoek gaan naar jouw dienst. Zorg er dan voor dat jij daar ook bent. Voor de meeste moderne ondernemingen betekent dit dat ze ook online aanwezig moeten zijn, zowel met een effectieve website of webshop, als op sociale media.