Bijna geen enkele ondernemer vindt het leuk, het bijhouden van de administratie. Toch is het heel belangrijk dat de administratie goed wordt bijgehouden. Kun je wel wat motivatie gebruiken om te beginnen aan de administratie? In deze blog zetten we een aantal redenen op een rijtje waarom het belangrijk is om voldoende tijd te besteden aan de administratie. En houd je je liever bezig met andere dingen dan het bijhouden van de administratie? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een accountant in te schakelen. Deze neemt je de zorgen uit handen waardoor jij je bezig kunt houden met de groei van je onderneming. Doomen & Quist is een goede accountant in Etten-Leur.

Wettelijke verplichting

Ten eerste is het verplicht om een administratie bij te houden en deze 7 jaar te bewaren. Ook kan het voorkomen dat de Belastingdienst je een brief stuurt om bepaalde informatie op te vragen. Als je alles goed hebt bijgehouden, kun je de gevraagde informatie makkelijk en snel vinden. Dit bespaart je tijd en misschien zelfs geld, omdat je zo misschien wel naheffingen ongedaan kunt maken. Begin dus al voordat je daadwerkelijk start met je bedrijf met het opzetten van een administratie.

Aangifte inkomstenbelasting

Ook is een goede administratie belangrijk voor de aangifte inkomstenbelasting. Als je je administratie niet met regelmaat bijhoudt, kost dit je vlak voor de aangifte inkomstenbelasting heel veel tijd. Probeer je administratie dus goed en regelmatig bij te werken. De Belastingdienst moet je aangiften snel kunnen controleren, en als dit niet het geval is zullen ze zelf je omzet en winst vaststellen. En dat kan nog wel eens negatief voor je uitpakken. Bovendien kun je aanspraak maken op voordelige regelingen zoals de kleineondernemersregeling als je een goede administratie hebt.

Inzicht in prestaties

Naast dat een goede administratie van belang is voor de Belastingdienst, is dit ook belangrijk voor je eigen bedrijfsvoering. Met een goede administratie heb je namelijk snel inzicht in je cijfers en kun je zien of de resultaten mee- of tegenvallen. Aan de hand van deze resultaten kun je je werkzaamheden eventueel bijstellen. Hoeveel klanten heb je? Wat is de omzet van de afgelopen periode? En heb je nog budget over voor een investering of een marketingcampagne? Aan de hand van je administratie kun je weloverwogen beslissingen nemen.

Op tijd betaald krijgen

Als je een goede administratie bijhoudt, heb je ook een goed overzicht van je openstaande facturen. Is een factuur niet op tijd betaald? Dan stuur je snel een herinnering om de betaling alsnog te innen. Dit zorgt ervoor dat je inkomsten hebt om je bedrijf succesvol te laten draaien.