Ben jij een startende ondernemer? Dan zul je vast veel goedbedoelde tips krijgen van mensen uit je omgeving. Ook andere ondernemers zullen je graag voorzien van wijze raad, wat natuurlijk heel nuttig is. Als startende ondernemer kun je namelijk altijd wel adviezen gebruiken. Hoe kun je geld besparen? En hoe haal je je eerste klanten binnen? Dit zijn hele handige vragen om te stellen aan andere ondernemers. En als aanvulling hebben wij ook nog een paar handige tips voor je!

Sluit verzekeringen af

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar het is wel heel belangrijk. Verzekeringen beschermen je als je bijvoorbeeld een ongeluk krijgt, en dat is toch wel een heel fijn gevoel. Veel ondernemers richten zich het liefst alleen maar op hun bedrijf, maar het is belangrijk om verzekeringen niet te onderschatten. Het is dus het beste om deze zaken meteen bij de oprichting van je onderneming te regelen. Verdiep je eens in de aansprakelijkheidsverzekering, de rechtsbijstandsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Bij verzekeringen denk je misschien niet meteen aan je pensioen, maar toch is dit ook iets wat moet worden geregeld. Als ondernemer heb je na je pensioen namelijk alleen maar recht op AOW. Veel ondernemers sparen dus collectief voor hun pensioen. Ook kun je ervoor kiezen om geld opzij te zetten door een pensioenpolis af te sluiten bij een verzekeraar. Op de pensioendatum wordt dan het gespaarde bedrag omgezet in een lijfrente. Het is voor iedereen raadzaam om je pensioen goed te regelen, maar vooral voor mensen met een lichamelijk zwaar beroep is dit raadzaam. Bijvoorbeeld een metselaar heeft een grotere kans om voor de AOW-leeftijd te worden afgekeurd. En zo hoef je je geen zorgen te maken over je pensioen!

Tweedehands printer kopen

Een andere handige tip voor ondernemers is het aanschaffen van een tweedehands printer. Printkosten kunnen namelijk hoog oplopen als je kiest voor de verkeerde printer. Een goedkope nieuwe laserprinter lijkt voor veel ondernemers een goede optie, maar voor professioneel gebruik is dit niet het geval. De kosten per afdruk zijn namelijk veel hoger dan bij een professionele gebruikte printer. Ook kun je onderdelen niet zo goed vervangen als er iets kapot gaat. Is de aanschaf van een professionele printer te duur voor je? Dan kun je ervoor kiezen om een tweedehands printer te kopen. Vooral als je regelmatig je afdrukken in kleur uitprint, weet je dat het belangrijk is dat de kleuren helder en echt zijn. En moet je ook documenten groter dan A4 afdrukken? Kies dan voor een tweedehands A3 printer. Dan heb je namelijk een kwalitatief goede printer voor een nette prijs!

Vergeet de administratie niet

Veel ondernemers denken er liever niet aan, maar het bijhouden van de administratie is verplicht voor elke ondernemer. Je moet al je documenten 7 jaar bewaren. Om ervoor te zorgen dat je niet begint met een achterstand, kun je het best beginnen met de administratie nog voordat je je onderneming daadwerkelijk start. Besteed je je tijd liever anders? Dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een boekhouder of een accountant in te schakelen.