Wil je een kunststof product in oplage laten produceren, dan is spuitgieten een methode die zich daar heel goed voor leent. Spuitgieten is een zeer accurate manier om een kopie te maken van een model met fijne details. Er zijn verschillende bedrijven zoals QD-P waar je het spuitgieten van een object zou kunnen uitbesteden, zowel kleine als in grote oplages. Heb je dus een ontwerp gemaakt waar je graag meerdere exemplaren van zou willen laten maken, dan kun je spuitgieten overwegen. Hieronder lees je hoe spuitgieten in zijn werk gaat, wat je kunt laten maken en hoe je het kunt uitbesteden.

Met spuitgieten kun je een ontwerp in oplage laten maken van van kunststof

Spuitgieten is een methode die zich het beste leent om een ontwerp met fijne details snel en accuraat in oplage te laten produceren. Voor dit proces wordt er eerst een mal gemaakt van het originele ontwerp. Deze gedetailleerde mal wordt vervolgens volgespoten met kunststof granulaat wat eerst gesmolten wordt zodat het spuitbaar wordt. Nadat de kunststof is afgekoeld en gestold kan de mal worden verwijderd, en weer opnieuw worden gebruikt om nieuwe exemplaren te produceren. Met deze techniek kun je dus enorme oplages maken van je ontwerp, maar doordat de mallen steeds goedkoper kunnen worden gemaakt is het tegenwoordig ook rendabel om spuitgieten voor kleinere oplages te gebruiken.

Wat voor kun je allemaal laten spuitgieten en in welke materialen?

Bijna alles wat van een thermo kunststof of plastic is gemaakt kun je laten maken met spuitgieten. Veel Gebruikte kunststoffen voor spuitgieten zijn onder andere polypropyleen, ABS en polystyreen. De kunststof die het meeste wordt gebruikt voor spuitgieten is waarschijnlijk wel polypropyleen, een materiaal wat werkelijk voor van alles wordt gebruikt. Je komt polypropyleen ofwel PP onder andere tegen in de vorm van plantenbakken, frisbees, fruitschalen, patatbakjes en fotolijsten. Spuitgieten leent zich ook heel goed voor gedetailleerde onderdelen te maken die gebruikt worden in de auto-industrie of voor medische toepassingen.

Spuitgieten van je ontwerp uitbesteden heeft veel voordelen

Het is dus makkelijk om van je ontwerp vrij snel accurate kopieën te laten maken, en bovendien heb je maar één keer de dure startkosten omdat je de mal keer op keer kunt blijven gebruiken. Er zijn verschillende bedrijven waar je het spuitgieten van je ontwerp zou kunnen uitbesteden, en waar je stap voor stap wordt geholpen om jouw ontwerp zo goed mogelijk te kunnen produceren. Wil je dus een hoogwaardige oplage laten produceren van jouw ontwerp, dan is spuitgieten de ideale techniek.