Er zijn in Nederland veel regels met betrekking tot de veiligheid van woningen. Het impregneren van gevels zorgt ervoor dat vochtproblemen worden voorkomen, dat de woning beter geïsoleerd is en dat levensduur van de structuur wordt verlengd. Een groot bijkomend voordeel is dat gevels met het juiste impregneermiddel ook brandwerend kunnen worden gemaakt.

Gevel impregneren, hoe werkt dat?

Bij het impregneren van de gevel wordt de buitenmuur van uw woning voorzien van een beschermlaag. Dit gebeurt met behulp van impregneermiddel, dat de poriën van de gevel binnendringt. Hierdoor wordt in feite een onzichtbare waterkering gecreëerd en kunnen vochtproblemen worden voorkomen.

Wat zijn de voordelen van een behandeling met impregneermiddel?

Het behandelen van uw gevel met impregneermiddel biedt meerdere voordelen:

  • Vochtproblemen zoals vochtdoorslag, schimmels en kalkuitbloei worden voorkomen;
  • De gevel is aanzienlijk beter bestand tegen weersinvloeden;
  • Het impregneermiddel zorgt voor een isolerende werking;
  • Met het juiste impregneermiddel kan de gevel brandwerend worden gemaakt;
  • De levensduur van de gevel wordt verlengd.

Hoe vaak moet ik mijn gevel behandelen met impregneermiddel?

Dat hangt af van het soort impregneermiddel dat u gebruikt. De meeste impregneermiddelen die speciaal zijn ontwikkeld voor gevelimpregnatie bieden 10 jaar garantie. Dat wil zeggen dat het voldoende is om uw gevel één keer in de 10 jaar te impregneren. We raden u echter aan om altijd de productspecificaties van de fabrikant te raadplegen.

Welke soorten impregneermiddelen zijn er?

Grofweg onderscheiden we twee soorten impregneermiddelen: oplosmiddelgedragen en watergedragen producten. Veel mensen zijn in de veronderstelling dat oplosmiddelgedragen producten beter zijn, maar tegenwoordig kunnen we stellen dat het tegendeel waar is. Kwalitatief hoogwaardige watergedragen impregneermiddelen presteren over het algemeen beter dan de oplosmiddelgedragen producten. Daar komt bij dat watergedragen impregneermiddelen minder schadelijk zijn, zowel voor het milieu als voor de gebruiker.

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van impregneermiddel?

Het belangrijkste is dat het impregneermiddel geschikt is voor uw specifieke toepassing. Een stenen gevel vraagt vanzelfsprekend om een impregneermiddel dat ontwikkeld is voor steen, waar een houten voorgevel om een ander product vraagt. Daarnaast is het raadzaam om u te laten informeren over de van toepassing zijnde wet- en regelgeving op het gebied van verticale en horizontale brandoverslag. Zo gelden er voor het impregneren van gevels die 0 tot 5 meter uit elkaar liggen, heel andere regels dan voor gevels die 1 tot 5 meter of 5 tot 10 meter uit elkaar liggen.