Het is voor iedereen aan te raden om eens in de zoveel tijd bij de opticien langs te gaan voor een oogmeting. Ook als je denkt dat er niets mis is met je ogen! In dit artikel vertellen we je precies wat een opticien is, wat hij doet, en wat je kunt verwachten als uit een oogmeting blijkt dat je toch een bril nodig hebt.

Wat is een opticien?

Er ontstaat nogal eens verwarring over wat nu precies de verschillen zijn tussen een opticien, optometrist en een oogarts. We hebben het even voor je op een rijtje gezet:

  •        Een opticien is een oogspecialist die mensen helpt om beter te kunnen zien. Dit doet hij door het vaststellen van je oogafwijking. Op basis van de afwijking worden vervolgens een bril en/of contactlenzen aangemeten.
  •        Een optometrist is doorgaans specialistischer opgeleid dan een opticien. Hij kan in principe hetzelfde als een opticien maar beschikt daarnaast ook over de kennis om eventuele andere oogafwijkingen en oogziektes vast te stellen.
  •        Een oogarts is een medische arts die gespecialiseerd is in de ogen. Deze artsen zijn in bijna alle gevallen werkzaam in ziekenhuizen en richten zich voornamelijk op oogziekten. Je kunt dus niet bij de oogarts terecht om een bril of contactlenzen te laten aanmeten.

Als je het vermoeden hebt dat je slechter ziet dan de bedoeling is, ga je meestal eerst naar de opticien toe. Je kunt hiervoor het beste eerst een afspraak maken, zodat je zeker weet dat de opticien de tijd voor je kan nemen. Ga bij voorkeur naar een opticien bij jou in de buurt, want de kans is groot dat je met enige regelmaat terug moet komen. Als je in Deventer woont, kun je dus het beste naar een optiek Deventer gaan.

Hoe doet een opticien allemaal?

Om je een beter beeld te geven van wat een opticien zoal doet, hebben we een aantal veelvoorkomende werkzaamheden op een rijtje gezet:

  •        Het uitvoeren van oogmetingen, waarbij een eventuele afwijking en de sterkte worden vastgesteld (refractie);
  •        Het uitvoeren van oogdrukmetingen en andere metingen;
  •        Het verstrekken van advies aan klanten over brillen en lenzen. Hierbij kun je denken aan montuurkeuze, glastypes, soorten contactlenzen, contactlensvloeistof, bril- en lenzenonderhoud, enzovoorts;
  •        Het slijpen van brillenglazen;
  •        Het monteren van glazen in brilmonturen;
  •        Het bijstellen van brillen voor een beter draagcomfort;
  •        Het repareren van brillen;
  •        Het verkopen van brillen en lenzen.

Als je voor het eerst naar de opticien gaat, zal hij een uitgebreide oogmeting doen. Na de oogmeting kan hij je direct vertellen of je een oogafwijking hebt en zo ja, wat de ernst van de afwijking is. Hij zal je dan ook adviseren over wat de beste manier is om de afwijking te corrigeren.

Wanneer een bril?

Je krijgt een bril zodra door de opticien geconstateerd wordt dat je een oogafwijking hebt. In de meeste gevallen is dat als je bijziend of verziend bent. Mensen met bijziendheid (myopie) zien objecten van dichtbij wel scherp, maar objecten in de verte niet. Bij verziendheid (hypermetropie) is het andersom; mensen met deze afwijking kunnen objecten in de verte wel scherp zien, maar dichtbij juist niet.

Daarnaast is er ook nog een aandoening die astigmatisme heet. Bij treeft er een afwijking van het optisch mechanisme van het oog op; het hoornvlies heeft dan niet in elke richting dezelfde kromming, zoals bij een ‘normaal’ oog het geval is. Zo kan het buitenste hoornvlies bijvoorbeeld ovaal zijn in plaats van rond. Dit leidt tot verschillen in scherpstelling. Omdat astigmatisme lastig zelf vast te stellen is, wordt het vaak pas ontdekt als men voor vermoedens van bij- of verziendheid naar de opticien gaat.

Welke bril past bij mij?

Zodra de exacte afwijking van je ogen is vastgesteld, kun je een brilmontuur gaan uitzoeken. Je opticien zal je hierbij van deskundig advies voorzien. Het is niet alleen belangrijk om een montuur te kiezen dat je mooi vind – het moet ook passen bij de vorm van je gezicht.

  •        Als je een hoekig/vierkant gezicht hebt…

…kun je het beste kiezen voor een rond of ovaal montuur dat breder is dan je kaaklijn. Ook een half randloos montuur, een vlindermontuur of een montuur met details aan de bovenkant zal jou goed staan.

  •        Als je een hartvormig gezicht hebt…

…kun je het beste een montuur zoeken dat dikker is dan je voorhoofd, zonder al te veel details aan de bovenkant. Een wayfarer montuur zou ideaal zijn voor jou!

  •        Als je een rond gezicht hebt…

…kun je het beste gaan voor een hoekig montuur. Dit laat je gezicht smaller en minder rond lijken. Een montuur dat boven je jukbeenderen valt past het beste bij jou.

  •        Als je een ovaal gezicht hebt…

…dan heb je geluk! Bijna alle soorten monturen zullen goed bij jou staan. Hou er wel rekening mee dat het montuur net zo breed is als je gezicht.

  •        Als je een langwerpig gezicht hebt…

…kun je het beste kijken bij de grotere brilmonturen. Kies bij voorkeur een rustig montuur om een mooie balans te creëren.

Behalve met je gezichtsvorm zal de opticien tijdens zijn advies ook rekening houden met je haarkleur. Natuurlijk zijn de bovengenoemde richtlijnen slechts advies. Uiteindelijk is het belangrijkste dat jij tevreden bent met de bril die je kiest. Tenslotte ben jij degene die hem moet dragen!

Als je eenmaal een keuze voor een montuur hebt gemaakt, zal de opticien aan de slag gaan met het slijpen van de brillenglazen. Deze zal hij vervolgens in je gekozen montuur plaatsen.

Wat kost een bril?

De kosten voor een bril kunnen sterk variëren en worden opgebouwd uit de kosten voor de glazen en de kosten voor het montuur. Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent aan een complete bril wordt voornamelijk bepaald door je oogafwijking, de sterkte en het montuur dat je kiest. Als je een ernstige afwijking hebt, dan kun je ervan uitgaan dat de glazen het duurst zijn. Hier kun je helaas weinig aan veranderen. Je kunt de kosten wel drukken door voor een goedkoper montuur te kiezen. Het spreekt voor zich dat een designer bril prijziger is dan een eenvoudig montuurtje van een onbekend merk. Dat gezegd is het helemaal niet verkeerd om een montuur van een wat duurder merk aan te schaffen. Zie het maar als een investering; een kwalitatief hoogwaardig montuur gaat (mits je er voorzichtig mee omgaat natuurlijk) vaak wel een paar jaar langer mee dan een goedkoper exemplaar.

Zijn contactlenzen ook mogelijk voor mij?

Ja, je zou ook voor een combinatie van een bril en contactlenzen kunnen kiezen. Alleen contactlenzen wordt doorgaans niet aangeraden, omdat het slecht is om lenzen te lang in te houden. Maar je zou bijvoorbeeld overdag lenzen kunnen dragen en ’s avonds een bril. In sommige gevallen worden lenzen aangeraden als de sterkte van de ogen te snel achteruit gaat; lenzen kunnen dan helpen om de boel te stabiliseren. Het is vaak wel een kwestie van uitproberen om te zien welk type lenzen je het beste kunt verdragen. Harde lenzen zijn vaak beter voor je ogen, maar niet iedereen kan hieraan wennen. Zachte lenzen kan bijna iedereen in. Na de wenperiode zal je je lenzen helemaal niet meer voelen.

Er zijn tegenwoordig ook nachtlenzen; die moet je, in tegenstelling tot ‘gewone’ lenzen, ’s nachts indoen. Je ogen worden gecorrigeerd tijdens je slaap. ’s Ochtends kun je je lenzen uitdoen, en dan zie je de hele dag scherp. Hou er wel rekening mee dat niet alle lenzen voor alle oogafwijkingen geschikt zijn. Je opticien kan je precies vertellen wat jouw mogelijkheden zijn.