Linkbuilding is een belangrijk onderdeel van SEO. Maar wat is linkbuilding nu eigenlijk? Waarom is het belangrijk voor het succes van je website? Kun je het zelf doen of is linkbuilding uitbesteden beter? In dit artikel vertellen we je wat je moet weten!

Wat is SEO?

Ongeacht hoe mooi of gebruiksvriendelijk je website is, je hebt er vrij weinig aan als je doelgroep je website niet kan vinden! SEO (Search Engine Optimization, oftewel zoekmachine optimalisatie) kan gedefinieerd worden als een verzameling activiteiten die als doel hebben een website of een webpagina hoog te laten scoren in de organische zoekresultaten van zoekmachines, zodat deze beter gevonden kan worden. Omdat je voor een vermelding in de organische zoekresultaten niet hoeft te betalen zoals bij SEA (Search Engine Advertising), is dit erg interessant.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is een cruciaal onderdeel van SEO en draait om het genereren van zogeheten backlinks, oftewel links die vanaf externe websites naar jouw website leiden. Linkbuilding vertelt de zoekmachines in feite hoe populair jouw website is. Hoe meer externe websites er naar jouw website linken, hoe hoger jouw website in de zoekresultaten terecht zal komen. En dat betekent weer meer bezoekers.

Welke linkbuilding tactieken zijn er?

Er zijn veel verschillende manieren om backlinks te verkrijgen. De juiste tactieken voor jou zijn afhankelijk van je vakgebied en de middelen die je hebt. Om je een beeld te geven van de mogelijkheden beschrijven we een aantal linkbuilding tactieken die op bijna alle soorten websites kunnen worden toegepast:

  • Artikelmarketing: Je schrijft een interessant artikel waarin je één of meer links naar je eigen website opneemt. Vervolgens bied je het artikel aan bij een website die het artikel wil publiceren.
  • Social media marketing: Je maakt profielen aan op sociale netwerken en plaatst daar links naar de content op je website.
  • Gastbloggen: Je benadert andere websites om te vragen of jij een stukje voor op hun blog mag schrijven, in ruil voor een backlink naar je eigen site.
  • Broken linkbuilding: Je gaat op zoek naar kwalitatief goede websites die dode links bevatten. Als je een dode link hebt gevonden creëer je op je eigen site een stuk relevante content. Vervolgens benader je de betreffende site om hen op de dode link te wijzen, en je eigen content aan te bieden om naartoe te linken.
  • Ego bait: Ego bait is een stukje content dat inspeelt op het ego van de persoon waar in die content over geschreven wordt. De hoop is dat de content hun ego streelt, waardoor ze sneller geneigd zijn de betreffende content te delen of ernaar te linken.

Waarom is linkbuilding zo belangrijk?

Backlinks verkrijgen is niet altijd even eenvoudig. Dat is een van de redenen dat backlinks zo’n belangrijke ranking factor zijn: andere websites zullen alleen naar jouw website linken als ze de content op je website echt als waardevol beschouwen. Als er veel populaire websites zijn die naar jouw website linken, is dat een teken voor de zoekmachines dat jouw content van goede kwaliteit is. Je zult dan uiteindelijk vanzelf hoger in de zoekresultaten terecht komen.

Linkbuilding uitbesteden of niet?

De juiste backlinks kunnen heel veel webverkeer opleveren. Daarbij kunnen ze ook je ranking in de zoekmachines een flinke boost geven. Maar let op, want de verkeerde backlinks kunnen juist funest zijn voor je ranking! Het is daarom heel belangrijk dat je uitsluitend gebruik maakt van zogeheten whitehat linkbuilding technieken om backlinks te verkrijgen. Als we spreken over whitehat linkbuilding technieken, dan hebben we het over technieken die je op legale wijze kunt toepassen, volgens Google’s richtlijnen voor webmasters. Maar er zijn ook blackhat linkbuilding technieken. Daarbij wordt misbruik gemaakt van de loopholes in de algoritmes van zoekmachines, om te zorgen dat websites hoger scoren dan ze eigenlijk verdienen. Zou je ook van blackhat technieken gebruiken maken, dan loop je het risico op penalty’s. En die kunnen een averechtse werking hebben op je ranking!

Zoals je ziet moet linkbuilding op de juiste manier gebeuren. Het kan best wat tijd kosten om je te verdiepen in linkbuilding en alle richtlijnen die hierop van toepassing zijn. Linkbuilding uitbesteden aan een SEO specialist is dus zeker aan te raden.