Hoewel een website maken met Joomla bepaalde voordelen heeft, wegen deze in de meeste gevallen niet op tegen de vele nadelen. We zien dan ook steeds vaker dat mensen hun website laten omzetten van Joomla naar WordPress. Ben je nog niet zeker van je keuze? Lees hier in een handig overzicht de verschillende nadelen van Joomla.

Wat is Joomla?

Joomla is een open-source content management systeem (CMS), net als WordPress. Iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Dat maakt dat het systeem blijft evolueren, zij het aan een veel trager tempo dan WordPress. Dit trage ontwikkelingstempo zorgt ervoor dat Joomla zowel voor als achter de schermen verouderd is.

Nadelen van Joomla

Joomla biedt vandaag de dag veel meer nadelen dan voordelen. Dit CMS, dat zo’n 15 jaar geleden nog sterk geprezen werd, is vandaag de dag hopeloos verouderd.

Hoewel Joomla op zich een stabiel systeem is, zorgt het bij duizenden gebruikers voor voortdurende teleurstelling, vooral omdat het niet meer mee is met de noden van huidig webdesign.

Moeilijkere installatie

Joomla is moeilijker om te installeren dan WordPress, zeker als je geen techniche voorkennis hebt. De installatie werkt net als WordPress met een stappenplan, maar de stappen zijn minder logisch en duidelijk. Dat zorgt al tijdens de installatie voor vraagtekens en frustratie bij website eigenaars.

Niet erg gebruiksvriendelijk

Het onderhoud en beheer van een Joomla website is niet intuïtief of gebruiksvriendelijk. Het CMS is opgedeeld in verschillende componenten die niet logisch zijn ingedeeld. De structurele opbouw van Joomla is ingewikkeld en dat leidt bij velen tot tijdverlies en ergernis.

Verouderde back-end en front-end

Ondanks (of net door) het feit dat vele vrijwilligers zich bezighouden met de ontwikkeling van Joomla, gaat het maar traag vooruit. Waar Joomla in 2006 nog in de prijzen viel, valt daar vandaag de dag nog weinig van te merken.

Vaak kunnen de verschillende componenten enkel nog via betaling een update krijgen, wat ver staat van het oorspronkelijke gratis open source-model van Joomla.