Een huis kopen blijft natuurlijk spannend. Als je voor het eerst een huis koopt kan het net even iets spannender zijn, maar ook als je al eerder een huis hebt gekocht blijft het spannend. In dit blogbericht wordt er toegelicht wat de beste tijd is om een huis te kopen.

Eigen vermogen

Ten eerste is het belangrijk dat je beschikt over genoeg eigen vermogen, maar hoeveel is nou voldoende?

Bij een woning kopen komen namelijk meerdere kosten kijken. Kosten waar u als kopende partij mee te maken krijgt zijn: Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom), eventueel de kosten voor de nationale hypotheek garantie (1% van de koopsom), daarnaast krijgt u ook te maken met makelaarskosten als de taxatie, advieskosten en overige kosten. Tot slot zult u ook zelf de notaris kosten moeten dekken. In totaal moet u dan rekenen op 3 tot 4% van de koopsom dat u zelf zal moeten betalen.

Voorheen kon u dat bedrag nog extra bijlenen bij u hypotheek, echter is het sinds de crisis van 2008 slechts nog mogelijk om maximaal 100% van de woningwaarde te lenen. Alle bovenstaande overige kosten zal je zelf moeten betalen.

Daarbij wordt er geadviseerd door het Nibud dat je maximaal een kwart van je maandelijkse inkomen besteed aan hypotheek of huurlasten. Voor de totale woonlasten (gas,water, licht en overige) wordt geadviseerd dat dit maximaal 33% van het maandelijkse inkomen bedraagt.

Voorheen drukten huizenkopers de maandlasten door een aflossingsvrije hypotheek te nemen. Met deze hypotheken betaalde huizenkopers alleen de rente waardoor de maandlasten lager waren, echter is het na de crisis in 2008 alleen nog mogelijk om hypotheekrenteaftrek te krijgen als de koper binnen 30 jaar aflost. Daarom kiezen kopers vaker voor lineaire of annuïtaire hypotheek. Bij lineaire betaald de koper sneller af maar zijn de maandlasten ook hoger. een lineaire hypotheek is aan het einde van de rit wel goedkoper.

Zelf een huis kopen

Veel mensen kopen pas een huis als ze de ware hebben gevonden, echter is het volgens hypotheek analist Holden Lewis zeker niet onverstandig om zelf een huis te kopen. Volgens Lewis hoeft single zijn geen reden te zijn een huis kopen uit te stellen. Hoe eerder je een huis koopt des te sneller bouw je eigen vermogen op.

Voor de Nederlandse huizenmarkt betekent dat als de huidige prijsstijging doorzet, dat relatief vroeg instappen ook betekent dat je daarmee later weer kan aanwenden om samen je droomhuis te kopen.

Laat het koopmoment niet afhangen van de hypotheekrente

Op dit moment bedraagt de hypotheekrente een historisch lage rente met slechts 2,41% met nationale hypotheekgarantie bij een rentevaste periode van 20 jaar, de rente 10 jaar vast bedraagt 1,83%. Hypotheek analist Lewis raad aan om je hierdoor echter niet te laten lijden. Hij zegt “je hebt 50% kans dat de voorspelling niet klopt, laat dan ook andere beslissingen om een huis te kopen niet ondersneeuwen door je blind te staren op de rente”.

Andere financieringsmethodes

Tot slot, bekijk ook welke andere financieringsmethodes je kan gebruiken om de financiën rond te krijgen. Zo kunnen bijvoorbeeld ouders tot €100.000 belastingvrij schenken bij de aankoop van een huis. andere manieren zijn de starterslening, deze wordt in 200 verschillende gemeenten verstrekt voor beginnende kopers het verschil overbruggen met de maximale hypotheeklening en de woningwaarde. Let wel, bij deze lening moet de gebruiker wel voldoen aan verschillende voorwaarden, je moet namelijk een lening hebben afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, je mag niet teveel vermogen beschikken en veel gemeente stellen een maximale koopsom.

Sinds kort is het mogelijk om een via Crowdfunding de financiering bij elkaar te krijgen. Jungo is de eerste partij die van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) een vergunning heeft gekregen om crowdfunding hypotheken aan te bieden.

Bij deze vorm van hypotheek financiering crowdfunders je woning tegen betaling van rente.

Voorwaarden zijn dat het bedrag maximaal 20% van de woningwaarde kan zijn en Jungo zelf richt zich alleen op huizen boven de NHG-grens van €265.000.

interesse?

Mocht u een huis willen kopen of meer willen verdiepen in het onderwerp, neem dan eens een kijkje bij Adfiniseen professionele makelaar in Deventer , die je kan begeleiden tijdens het kopen of verkopen van een woning