Nederlanders, Duitser, Belgen en Italianen mogen sinds 2016 medicinale cannabisolie kopen in een apotheek. Er zijn diverse samenstellingen van de cbd-olie. De een heeft THC, waar je high van wordt, terwijl de andere een hoge concentratie cannabidiol (CBD) heeft. De stof cannabidiol helpt bij het onderdrukken van pijn, psychoses, epileptische aanvallen en meer.

Sinds medicinale cannabis is gelegaliseerd in bijna alle Amerikaanse staten, is er in Nederland een groot aanbod gekomen van cannabisolie met CBD. De kwaliteit is betrouwbaar en de Nederlandse overheidsinstanties faciliteren en staan de productie en verkoop toe. Het aantal gebruikers die cannabisolie kopen stijgt wekelijks. Voorheen werd het veel gebruikt door terminale kankerpatiënten of ouders van kinderen met ernstige epilepsie en mensen met chronische pijn. Tegenwoordig wordt het ook ‘laagdrempeliger’ gebruikt om gezondheidsredenen.

Voorheen mocht de cannabisolie alleen op doktersrecept worden verstrekt. Tegenwoordig zijn er ook shops waar je de olie kan kopen en is het legaal. Buitenlandse klanten kunnen de olie ook legaal kopen maar mogen het volgens internationale opiumverdragen niet over de grens meenemen. Echter gebeurt dit wel in de praktijk. De Nederlandse CBD-olie is door het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) ontwikkeld om (jonge) kinderen CBD, zonder THC, te geven. Het bureau is ondertussen onderdeel geworden van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het werd al langere tijd geteeld voor onder andere terminale kankerpatiënten en MS-patiënten. Tegenwoordig worden de cannabisbloemen ook geëxporteerd naar Duitsland, Italië en Finaland waar voorzichtig met CBD wordt geëxperimenteerd.