De meeste (nieuwe) ouders weten wel dat kinderopvang niet goedkoop is. Je ontkomt er echter niet aan wanneer je als ouder op een gegeven moment weer (parttime) aan het werk wilt of wilt gaan studeren. Maar wat zijn nu precies de kosten van kinderopvang?

Wat kost kinderopvang?

De tarieven van kinderopvang organisaties in Nederland lopen sterk uiteen. Volgens BOink, een belangenvereniging die ouders en oudercommissies binnen de kinderopvangbranche vertegenwoordigt, ligt de gemiddelde prijs in 2019 rond de €8,02 per uur. Dat tikt al snel aan. Nog afgezien van de tarieven van jouw kinderdagverblijf, worden de kosten van kinderopvang natuurlijk ook bepaald door het aantal dagen (of dagdelen) per week dat je van de opvang gebruik wil maken. Stel je voor dat je twee dagen per week wil gaan werken. Dat komt al snel meer op ruim €500 per maand. Veel ouders schrikken van de kosten. Maar vergeet niet dat dit altijd bruto kosten zijn. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, kan daar nog een flink percentage vanaf gaan.

De kinderopvang kan je in de meeste gevallen wel helpen bij het berekenen van de netto kosten, oftewel het bedrag dat je daadwerkelijk voor de opvang moet betalen.

Heb ik recht op toeslag voor kinderopvang?

Ouders die weer willen gaan werken of studeren kunnen van de overheid een tegemoetkoming krijgen voor de kosten die ze kwijt zijn aan kinderopvang. Wil je voor kinderopvangtoeslag in aanmerking komen, dan moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld alleen toeslag ontvangen als je kiest voor een geregistreerde kinderopvangorganisatie. Ben je een alleenstaande ouder? Dan ontvang je alleen kinderopvangtoeslag als je betaald werk verricht of een opleiding volgt. In tweeoudergezinnen geldt dat voor beide ouders. Ook de hoogte van het totale gezinsinkomen speelt mee. Als jij en je partner bijvoorbeeld heel goed verdienen, kan het zijn dat jullie geen recht hebben op kinderopvangtoeslag. Ook goed om te weten: kinderopvangtoeslag wordt altijd uitgekeerd in de vorm van een belastingteruggave. Of je recht hebt op toeslag en hoeveel je dan zou krijgen, is dus volledig afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Welke zaken zijn, behalve de tarieven, nog meer belangrijk om op te letten?

Staar je bij de zoektocht naar een geschikte kinderopvang vooral niet blind op de tarieven. Kies niet meteen voor de goedkoopste opvang, maar maak eerst een vergelijking. Informeer bij elke kinderopvang wat je precies krijgt voor je geld. Zijn zaken als luiers en voeding ook bij de tarieven inbegrepen?

Let ook op de openingstijden van de opvang. Waar de ene ouder behoefte heeft aan ruime openingstijden, zal dit voor de ander alleen maar onnodige kosten met zich mee brengen. In de meeste gevallen betaal je namelijk voor de hele dag (of het hele dagdeel), zelfs al breng je je kind later of haal je hem of haar eerder op. Werk je vaak op onregelmatige tijden? Of heb je behoefte aan opvang buiten de standaard openingstijden? In dat soort situaties kan flexibele opvang Amsterdam uitkomst bieden!