Het aantal mensen dat besluit te emigreren naar het buitenland, neemt steeds meer toe. Niet gek, want de mogelijkheden zijn natuurlijk enorm. Toch blijft het een spannende stap. In dit blog bieden wij jou de helpende hand: een hand-out met de belangrijkste tips als je gaat emigreren naar het buitenland.

Bestemmingen

Bestemmingen zijn er natuurlijk te over. Zo veel landen als er zijn, zo veel bestemmingen zijn er om naar toe te verhuizen. Verhuizen naar Spanje kun je bijvoorbeeld doen voor de zon, maar ook voor business. Een verhuizing naar het noorden (Zweden, Denemarken, Noorwegen, etc.) wordt veelal met kinderen gedaan, omdat het onderwijs hier zo goed geregeld is. Daarnaast zijn er nog altijd mensen die letterlijk de andere kant van de wereld opzoeken. Denk hierbij aan Australië, Nieuw Zeeland en Amerika.

Wanneer spreek je van emigreren?

Als je langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft, spreek je van emigreren. Ga je dus voor een jaar naar het buitenland om een studie te volgen of te werken, dan zal je je zaken moeten regelen op basis van emigreren. Er komt dan in één keer enorm veel op je af. Het is geen gewone verhuizing immers. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, zal je meer of minder moeten regelen en ook andere zaken. Wat je allemaal moet regelen, kan je opzoeken en navragen bij de consulaten en ambassades van het land waar je heen wilt.

Hoe ga je te werk

Voordat je gaat beginnen met alles regelen, is het handig om een apart boekje, map, schrift of wat dan ook te gebruiken. Schrijf hierin alles op wat je moet regelen, hoe je het moet regelen en wanneer. Ga er eens een dag voor zitten om met dit schrift, én het gebruik van internet zoveel mogelijk informatie te vinden die bij jouw situatie past. Gebruik daarnaast een agenda om de daadwerkelijke stappen in te plannen.

Informatie vinden

Begin met het kijken naar je gezinssituatie. Ben je alleen, dan hoef je natuurlijk allen maar de zaken voor jezelf te regelen. Maar met kinderen wordt het al een heel ander verhaal. Je zal misschien op zoek moeten naar een andere school, hoe zit het met het vaccinatieprogramma, medische gegevens en de nieuwe taal leren. Zijn er daarnaast ook huisdieren aanwezig, dan zal je hiervoor ook dingen moeten regelen.

Je kunt ook besluiten te emigreren na je pensioen. Doe je dit alleen of heb je een partner waarmee je samen gaat? Verdiep je dan ook goed in wat leven in het land van bestemming kost. Je spaarpotje is tenslotte niet eindeloos.

Bij zo’n zoektocht, tref je meestal meer dingen aan waar je zelf nog niet aan had gedacht. De informatiestroom kan je zelfs even te veel worden. Vandaar het advies om alles op te schrijven. Tijdens de zoektocht in een schrift en daarna in je agenda.

Emigreren met kinderen

Het moment dat de beslissing is gevallen, is ook het moment om de kinderen in te lichtten. Elk kind zal hier anders op reageren, maar ook voor je kind is het een grote stap. Geef ze daarom ook tijd om aan het idee te wennen. Leg uit waarom deze beslissing er is gekomen en afhankelijk van de leeftijd, kan je ze betrekken in de plannen. Laat ze met vragen komen en stel zelf ook vragen over hoe zij het zien. Google maps kan helpen om de nieuwe omgeving te verkennen. Dan weten ze al iets meer.